viernes, 26 de marzo de 2010

Els vins de catalunya( 2ª part)


D.O.Empordà-Costa Brava.
Al fer servir diferents varietats de garnatxa dona com resultat la garnatxa de l`Empordà,un vi dolç que no té similitud a cap altre.Esta D.O. produeix,a més,nombrosos vins de postre,vins de misa o muscat joves.Les varietats de raïm de la zona són:garnatxa negra,ull de llebre,merlot i cabernet sauvignon,en el cas del vins negres,i chardonnay per als vins blancs.Busquen també produir vins d`alta expressió,com el Castell de perelada Finca malaveïna o el Gran Claustro,ambdos negres del celler Cavas Castell de Perelada.
D.O.Penedès.
Es tracta de la denominació catalana per excel • lència i que ha marcat la trajectòria dels vins catalanes.Es la més estensa de catalunya, compta amb 27.000 hectàrees de viña.A les tradicionals perelada, macabeu i xarel • lo (blanc), s'han sumat altres fins a un total de tretze varietats autoritzades: chardonnay, sauvignon blanc, també blanques, i les negres cabernet sauvignon, ull de llebre, garnatxa, monastrell, merlot o cariñena.Tambien s'han estès les plantacions de varietats blanques foranes com moscatell d'Alexandria, riesling, gewürztraminer i chenin blanc.Nombres com Albet i Noya, Jean Leon, Torres, René Barbier, Segura Viudas o Can Rafols des Caus han aconseguit negres de gran qualitat.
D.O.Q. Priorat.
És un dels referents de la viticultura a cataluña.Juntament amb La Rioja, són les dues úniques denominacions qualificades de l'estat espanyol, la major distinció a la qual poden aspirar els productes amb denominació d'origen.La denominació deu el seu nom a la Cartoixa de Scala Dei, fundada el 1163.Els monjos arribats des Borgonya van ser els que van introduir a la zona la tradició vinícola i delimitar l'àrea de producció, la mateixa des entonces.Els vins negres representen el 90% de la producció de la comarca i s'elaboren amb les varietats garnatxa negra, cabernet sauvignon, syrah, merlot i carinyena.En els rosats també s'empra garnatxa negra, mentre que en els blancs s'utilitza garnatxa blanca, Pedro Ximenez i macabeo.El negre L `Ermita, de la bodega del Rioja Álvaro Palacios, aquesta considerat un dels millors vins de España.Del mateixa bodega és també l'excel lent negre Les Terrasses.A mes destaquen els negres Clos Magador i Cos Erasmus, del celler del Clos Magador, i Mas Igneus, del celler del mateix nom.
D.O.Pla de Bages.
Data de 1997 i és una de les denominacions catalanes més jovenes.La raïm picapoll, una varietat autoctona és el distintiu d'aquesta denominació que s'ha dedicat a la producció de vins base per a l'elaboració del cava.La varietat més abundant és la macabeu, seguida de cabernet sauvignon, merlot, ull de llebre i picapoll, que com dèiem és autoctona de la zona, però que actualment es cultiva poco.Els vins més significatius de la zona són els negres.
D.O.Tarragona.
És una de les denominacions més antigues de cataluña.Va ser creada en els anys trenta, però els seus orígens es remunten a l'Imperi romano.Entre els vins tradicionals de la DO Tarragona es troben els vins dolços, entre ells el moscatell que porta el mateix nom i la varietat de raïm amb què estan elaborats.Els blancs s'elaboren a partir de macabeu, xarel • lo i perelada, i els negres amb garnatxa i carinyena.
D.O Terra Alta.
Destaquen els seus vins blancs elaborats a partir de les varietats de raïm garnatxa blanca, macabeu i perelada, xarel • lo, chardonnay i moscatell d'alejandria.Pero la garnatxa blanca és, sens dubte, la més conreada, amb més del 40% de la superfície vinícola dedicada a aquesta variedad.Els negres s'elaboren amb garnatxa negra, garnatxa peluda, carinyena i ull de llebre.En que fa a noms propis, destaca el Celler Bàrbara Forés, tant en negres com a blancs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario