sábado, 13 de marzo de 2010

Els vins de catalunya ( 1ª part)


El vi català gaudeix d`una fama justificada per haver estat a la vanguardia de la enología del nostre país.Bodeguers com Jean León o Miquel Torres van ser pioners en la introducció de varietats foràneas com el cabernet sauvignón,el merlot o el chardonnay.En les últimes décades els vins catalans han experimentat un impuls considerable grácies a la introducció de noves varietats de raïm i d`innovadores técniques d`elaboració.Les onze denominacions d`origen existents formen un panorama d`una riquessa vinícola dificil de superar i que gaudeix del reconeixement internacional.
D.O. ALELLA.
Esta denominació és de les més antigues.Amb 560 hectáreas és,ademés la més petita de catalunya.Dels vins d`Alella han destacat tradicionalment els blancs,els populars marfil elaborats amb la varietat típica de la zona,la pansa blanca.En canvi la producció de vi negre,amb les recientment introduides merlot i cabernet sauvignón,és més limitada.La firma Parxet ha sigut i és el motor d´aquesta denominació,en el que també destaquen altres noms com Alella alta.En quan a parxet,el.labora dos dels millors blancs d`espanya,segons els experts: el Marqués d`Alella Allier i el Marqués d`Alella Clàssic.
D.O. CATALUNYA.
És la denominació més extensa,ja que abarca totes les zones de tradició vinicola de Catalunya.Creada en 1999 va convertir el nom de la comunitat en la marca que agrupaba tot el vi de qualitat que s`elaboraba a Catalunya,per lo que els productors escullir entre acullir-se a la denominació a la que pertanyen per zona o a la D.O. Catalunya.És tracta d`una denominació innovadora que ha permet a alguns enólegs a crear els anomenats vins d`autor.
D.O. MONTSANT.
És el més jove de les 11 denominacions catalanes,va nèixer en 2001,però ha aportat ja noms de prestigi al panorama vinicola nacional com Capçanes.La majoria de producctors de la zona han apostat per una producció escasa peró de qualitat.Garnatxa negra i carinyena son les varietats més destacades.a les que segueixen les blanques macabeo,garnatxa blanca,i les negres cabernet sauvignon,merlot,syrah y ull de llebre.La de capçanes,de la que parlavem al principi és un dels motors de la D.O.,ambs uns negres de qualitat reconeguda com Cabrida.També hem de parlar del paper de la Cooperativa Agricola del Masroig amb el negre Les Sorts, i de Europvin Falset i el seu negre Laurona.
D.O. CONCA DE BARBERÀ
És tracta d`una zona amb una antiquísima tradició vinicola encara que la denominació d`origen els hi va arribar al 1989.Predominant les cooperatives.que a finals del segle xlx i principis del xx van construir cinc cellers modernistes,avui coneguts com les "catedrals del vi".Les varietats autoritzades en la denominació són les blanques macabeo i perel.lada,que és fan servir en la el.laboració de blans lleugers; i les negres,ull de llebre,trepat i garnatxa. Torres que va arribar a la comarca recentment ha lograt dos vins excel.lents a la zona: el blanc Milmanda i el negre Grans Muralles.
D.O. COSTERS DEL SEGRE.
Esta denominació es divideix en sis subzones vinícoles: Raimat,Artesa de Segre,Garrigues,Pallars Jussà,Segrià i Vall del riu Corb.És una de les zones vinícoles que permet més llibertat a l`hora d`aplicar noves técniques e introduir varietats de raïm.És produeixen blancs,rosats,negres i escumosos.Per als blancs les varietats autoritzades són riesling,xarel.lo,macabeo,sauvignón blanc,perel.lada,garnacha blanca i chardonnay.Y pels negres sirah,merlot,cabernet sauvignón,monastrell,garnacha negra,ull de llebre,trepat i carinyena.Entre els cellers amb una llarga tradició estàn Raimat i Castell del Remei.

No hay comentarios:

Publicar un comentario